SPRINGLEVEND VERLEDEN

Historische Producties

Over Springlevend Verleden Historische Producties 

De drijvende kracht achter Springlevend Verleden is Jaap Hogendoorn (1980). Liefde voor geschiedenis zat er bij Jaap al jong in. Als kind verslond hij geschiedenisboeken en las hij graag spannende verhalen, bijvoorbeeld Fulko de minstreel, Oorlogswinter, Ronja de roversdochter, De gebroeders Leeuwenhart, boeken van Roald Dahl en keek hij eindeloos de tv-serie Floris met zijn held Rutger Hauer.

Die verhalen inspireerden hem om, als hij buiten speelde, bogen te gaan maken uit wilgentenen en te zwaardvechten met zijn broers. Op zijn twaalfde werd Jaap lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis, de NJBG. Hier vond hij gelijkgestemden bij de Werkgroep Experimentele Archeologie en beleefde hij geschiedenis door mee te bouwen aan prehistorische boerderijen en achter de schermen te kijken bij musea en openluchtmusea door heel Nederland.  

Na zijn schooltijd ging Jaap aan de slag bij Museumpark Archeon: hij werkte als hoofd bouw- en meubelmakerij en coördinator voorstellingen. Archeon was zijn leerschool in de praktijk. Een speeltuin waarin hij zich oude ambachten als smeden, leer- en houtbewerken eigen maakte en vrij kon experimenteren met het bedenken en uitvoeren van voorstellingen – hij verzorgde onder meer de dagelijkse gladiatorenshow en een reeks speciale themavoorstellingen. Hierdoor ontwikkelde Jaap zich tot een multidisciplinaire duizendpoot met een hands-on mentaliteit die vol passie en enthousiasme altijd voor 100% kwaliteit en resultaat gaat.

Steeds vaker kreeg Jaap de vraag om zijn expertise en ervaring ook buiten Archeon in te zetten. Daarom startte hij in 2015 Springlevend Verleden Historische Producties – en zoals ze zeggen: the rest is history.

Passie voor geschiedenis
Springlevend Verleden stelt Jaap in staat om te doen wat hij het allerliefste doet: geschiedenis tot leven laten komen, om zo verhalen uit lang vervolgen tijden te kunnen hervertellen. Want Jaap ziet zichzelf in de eerste plaats als een gedreven verhalenverteller.

Via het geven van demonstraties en workshops, het bedenken en uitvoeren van voorstellingen, het opzetten van evenementen, het reconstrueren van dorpen en gebouwen en het re-enacten van bijvoorbeeld grote veldslagen vertelt hij zijn verhalen, die altijd diepgeworteld zijn in de geschiedenis. Immers: “Geschiedenis leert ons waar we vandaan komen, te waarderen wat we hebben, relativeren en zaken in een ander perspectief te zien. Geschiedenis kan verwonderen, vermaken, boeien en aanzetten tot nadenken.”

 

Was getekend, Jaap Hogendoorn